Powered by Blogger.

JASA PEMIMPIN

>> 25 Oct 2011

Assalamualaikum/salam mahasiswa


Hari ini,dunia digegarkan dengan satu berita sedih, mungkin juga gembira iaitu tentang kematian pemimpin Libya, Muammar Gaddafi.


Dengar kata ada yang seronok. Seronok sebab dapat jatuhkan seorang pemimpin yang zalim tapi sedarkah kita?


Di sebalik kezaliman beliau, beliau tidak pernah mengabaikan rakyat atau masyarakat setempat mahupun dunia. Meh sini aku tunjuk sikit jasa dan pengorbanan pemimpin Libya ini.


Gaddafi merupakan seorang founder of OIC
        
Kita juga mungkin tidak sedar beliau mempunyai jasa yang besar di luar Libya juga.


Masjid Muammar Qaddafy di Sentul, Bogor,Indonesia
        
Masjid ini diberikan nama Masjid Muammar Qaddafy sempena nama beliau kerana Gaddafi banyak sangat menyumbangkan dana kepada pihak masjid tersebut.


Bak kata orang yang menghormati beliau "zalim-zalim dia pun, dia still jaga kebajikan rakyat dia dan rakyat luar juga".


Tetapi rakyat Libya sendiri tetap nak menjatuhkan dia. Itulah yang nak ditiru-tiru oleh rakyat Malaysia yang hidup aman sejahtera nie. Nak kata rakyat Malaysia tak cukup makan, kenyang je siap membazir lagi tu.


Apa-apa pun, aku tetap respect dan menghormati jasa yang diberikan oleh Muammar Gaddafi nie. Bukan senang untuk menjadi seorang pemimpin yang baik.


note : walau macam mana sekalipun pemimpin kita,kita perlu taat kepadanya selagi dia mendirikan solat dan tidak menyuruh kita melakukan perkara yang bertentangan dengan Syariat Islam.


itu saje untuk kali ni...
ok,sekian...





4 comments:

krolrijal 25 October 2011 at 16:35  

aku rse die nie baik r..
yg bunuh die aku rse piha NATO bkannye rakyat die..

MUHAMMAD BIN SIFYAN 27 October 2011 at 07:39  

btol2...
die mmg baik...
org yg bunuh die tu mcm ade pihak sulit yg sroh diorg buat...

MuHdaMiRuL93 27 October 2011 at 20:47  

wallahua'lam,hehe...

MUHAMMAD BIN SIFYAN 28 October 2011 at 11:39  

hanya Allah saje yg tahu...
kita nilai ape yg zahir sahaja...

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP