Powered by Blogger.

SYUKUR TAK TERHINGGA ( 2 )

>> 6 May 2011

Assalamualaikum...


Tarikh : 11 April 2011
Lokasi : Bank Simpanan Nasional


Petang itu hujan renyai-renyai. My ibu and I went to bank BSN sebab nak buat buku akaun baru.


buku akaun baru?
untuk apa?
kenapa?
tak kan baru nak buat kot?


Sebenarnya aku pergi bank sebab nak buat buku akaun aku yang dah lama hilang. Buku tu aku bawa ke sekolah sebab buku tu untuk akaun Biasiswa Kecil Persekutuan (BKP) aku.


Kisahnya semasa hari-hari terakhir kat kisas. Bermula ketika aku kemas barang dalam keadaan yang tergesa-gesa campur kabut-kabut sikit. Aku pun buang la apa yang tak patut. Aku dah serabut masa tu dan tak ingat mana aku campak buku akaun tu.


Lepas tu aku pun cabut je la. Dah balik rumah, aku saja buat-buat lupa but my ibu ingatkan balik. My mom asked me as in the conversation below.


ibu : where is your biasiswa book?
me  : sorry mom,I have lost it...
ibu : how dare you,where you put it?
me  : I can't remember mom,I lost it when I'm in kisas...
ibu : come on la.Ekau dah bosa kan,tak kan bondo kocik tu leh hilang..


After that,my mom pun suruh aku siap-siap untuk ke bank. Dah photostat ic semua, terus pergi kat pegawai tu dan tanya nak buat buku baru. Selepas beberapa minit, buku akaun baru tu siap. Aku pun bagilah cap jari aku yg mahal nie, kena 20 ringgit kot.


Then,I bukak la buku akaun baru yang panas lagi tu. Ingatkan duitnya dah tak de. Dalam hati berbisik "buku yang hilang kat kisas tu, kalau siapa-siapa jumpa, aku halalkan je la duitnya".


Sekali tengok, Ya Allah! beriban-riban lagi rupanya. Tak sangka ada lagi. Alhamdulillah,thank you so much Allah. Nampak kan, Allah kalau nak bantu kita, on the spot masa tu jugak kita akan dapat pertolonganNya.


note : Walau apa pun yang hilang,ingatlah bahawa Allah akan ganti sesuatu yang hilang itu dengan benda yang lebih baik kepada kita.


itu sahaja untuk kali ini...
ok,sekian...







3 comments:

Kak Syurga In Da House 9 May 2011 at 09:01  

haha. semmart siot mak kau speaking

MUHAMMAD BIN SIFYAN 9 May 2011 at 10:02  

aku men bedal je la...
mak aku cakap melayu sebenar nye...

siti khadijah 29 December 2016 at 02:43  

No akaun buku baru masih sama dgn no akaun buku yg hilang tu?prosedur mcm tu ja?xperlu mati setem mcm bank rakyat?

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP